Wat te doen bij overlijden?

Het overlijden van een dierbare is definitief. Jouw wereld staat even stil. De komende dagen komt er heel wat op je af. Veel geregel en heel veel emoties. Je hoeft niet direct te handelen. Wees je bewust van het moment, sta even stil bij de gebeurtenis. Alleen, of met naasten. Kies vervolgens een moment om de (huis)arts te bellen. Deze moet officieel de dood vaststellen. Pas daarna mag de overledene verzorgd worden. Afleggen was vroeger iets wat binnen de gemeenschap werd gedaan. Inmiddels zie ik dat dit veelal is overgenomen door bedrijven. Dit hoeft niet! Mijn ervaring is dat het verwerken van het verlies, het aanvaarden van de dood, in deze periode al begint. Je kunt er voor kiezen om het zelf te doen. Als je het prettig vindt, kan ik dit voor jou, of mét jou doen.


Keuzes
Na het verzorgen en opbaren van uw dierbare begint het maken van veel keuzes. Hoe stond deze persoon in het leven? Weet je wat voor soort uitvaart jouw dierbare voor ogen had? Waar vindt de plechtigheid plaats? Bloemen of andere aankleding, zoals live muziek? Wil je dat er opnames worden gemaakt van de uitvaart? Tot slot: hoe maak je het verlies kenbaar? Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan het versturen van een rouwkaart. Zo zetten veel mensen social media in om het overlijden kenbaar te maken.


Afscheid nemen
Naast het inwilligen van de laatste wensen van uw dierbare, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je zélf deze persoon wilt gedenken. Samen proberen we de creativiteit naar boven te halen, om tot een passend afscheid te komen. Waar je later tevreden op terugkijkt: "Precies hoe hij of zij was.”
Een uitvaart kan traditioneel of modern zijn. Ik ben er in beide gevallen voor jou. Een standaard uitvaart hoeft écht niet. Maar wat is standaard? Van de kist en het vervoer tot aan de locatie en de sfeer: alles is vrij in te vullen. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijkheid. Ik streef ernaar om samen met jou de identiteit van de overledene zo goed mogelijk over te brengen. Zodat de uitvaart in de stijl van jouw dierbare wordt gegeven en we zo een mooie herinnering creëren voor de nabestaanden. Mijn rol in de uitvaart is voornamelijk ondersteunend. Ik hoop je te kunnen inspireren en informeren over de mogelijkheden.
Door zelf betrokken te zijn bij het regelen van de uitvaart, zet je de eerste stappen in jouw rouwverwerking. Waar gewenst, ondersteun ik je. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.
 
Wie zo diep in je hart zit, kun je door de dood niet verliezen.
Jessica Uitvaartbegeleiding
Social media