Wat te doen bij overlijden?

Het overlijden van een dierbare is definitief. Uw wereld staat even stil. De komende dagen komt er heel wat op u af. Veel geregel en heel veel emoties. U hoeft niet direct te handelen. Wees u bewust van het moment, sta even stil bij de gebeurtenis. Alleen, of met naasten. Kies vervolgens een moment om de (huis)arts te bellen. Deze moet officieel de dood vaststellen. Pas daarna mag de overledene verzorgd worden. Afleggen was vroeger iets wat binnen de gemeenschap werd gedaan. Inmiddels zie ik dat dit veelal is overgenomen door bedrijven. Dit hoeft niet! Mijn ervaring is dat het verwerken van het verlies, het aanvaarden van de dood, in deze periode al begint. U kunt er voor kiezen om het zelf te doen. Als u het prettig vindt, kan ik dit voor u, of mét u doen.


Keuzes
Na het afleggen en opbaren van uw dierbare begint het maken van veel keuzes. Hoe stond deze persoon in het leven? Weet u wat voor soort uitvaart uw dierbare voor ogen had? Waar vindt de plechtigheid plaats? Bloemen of andere aankleding, zoals live muziek? Wilt u dat er opnames worden gemaakt van de uitvaart? Tot slot: hoe maakt u het verlies kenbaar? Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan het versturen van een rouwkaart. Zo zetten veel mensen social media in om het kenbaar te maken.


Afscheid nemen
Naast het inwilligen van de laatste wensen van uw dierbare, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe u zélf deze persoon wilt gedenken. Samen proberen we de creativiteit naar boven te halen, om tot een passend afscheid te komen. Waar u later tevreden op terugkijkt: "Precies hoe hij of zij was.”
Een uitvaart kan traditioneel of modern zijn. Ik ben er in beide gevallen voor u. Een standaard uitvaart hoeft écht niet. Maar wat is standaard? Van de kist en het vervoer tot aan de locatie en de sfeer: alles is vrij in te vullen. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijkheid. Ik streef ernaar om samen met u de identiteit van de overledene zo goed mogelijk over te brengen. Zodat de uitvaart in de stijl van uw dierbare wordt gegeven en we zo een mooie herinnering creëren voor de nabestaanden. Mijn rol in de uitvaart is voornamelijk ondersteunend. Ik hoop u te kunnen inspireren en informeren over de mogelijkheden.
Door zelf betrokken te zijn bij het regelen van de uitvaart, zet u de eerste stappen in uw rouwverwerking. Waar gewenst, ondersteun ik u. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.
 
Wie zo diep in je hart zit, kun je door de dood niet verliezen.
Jessica Uitvaartbegeleiding
Bel Jessica op nummer

06-822 422 88