Specialisatie: afscheid na een onnatuurlijke doodsoorzaak

Wanneer een dierbare komt te overlijden door suïcide, moord of een (verkeers)ongeluk, stort je wereld in. Het is een pijnlijke realiteit waar ik helaas uit eigen ervaring over spreek. De vragen zijn overweldigend. Hoe kon dit gebeuren? Je wordt geconfronteerd met een rollercoaster aan emoties en een zoektocht naar antwoorden. Als uitvaartbegeleider heb ik mij specifiek gespecialiseerd in gebeurtenissen als moord en zelfdoding. Vanuit deze specialisatie ben ik landelijk inzetbaar, omdat ik begrijp dat een plotselinge, onnatuurlijke dood het afscheid nemen op een unieke manier beïnvloedt waarbij emoties als woede, angst en wraak een rol spelen.


Praktisch

Een uitvaart is na een van deze ingrijpende gebeurtenissen ook anders dan een 'reguliere uitvaart'. Het lichaam is vaak niet direct beschikbaar, aangezien er diverse onderzoeken moeten plaatsvinden. Je wordt geconfronteerd met verschillende instanties, waaronder de politie, recherche en slachtofferhulp. De media kan zich ook melden, wat de situatie nog complexer maakt. Bovendien zul je veel goedbedoelde reacties uit je sociale omgeving ontvangen, ook al heb je op dat moment misschien geen ruimte voor dergelijke uitingen.


Deskundig

Afscheid nemen van een dierbare die op een onnatuurlijke wijze is overleden, vereist deskundige en persoonlijke begeleiding. Hierbij draait het niet alleen om het regelen van praktische zaken, maar ook om het bieden van ruimte voor jouw persoonlijke verhaal en emoties. Dergelijke gebeurtenissen vragen om specifieke kennis van procedures bij de uitvaartbegeleider. Denk hierbij aan de identificatie van het lichaam, briefings vanuit de politie en het ontvangen van slachtofferhulp. Je hebt te maken met verschillende informatiekanalen, en door mijn opgedane kennis en ervaring sta ik klaar om je te begeleiden en ondersteunen in deze uitzonderlijk zware tijd.

Donkere dagen

duisternis omringt mijn ziel

ik verlang naar licht

Henk van der Duim